Vo Vatikáne sa pomaly schádzajú kardináli

04.03.2013 Celý región

Vatikán (TASR) - Kardináli z celého sveta sa dnes zišli vo Vatikáne, aby stanovili termín začiatku voľby nového pápeža a začali procedúry na jej prípravu. Jednou z nich je uzavretie Sixtínskej kaplnky pre návštevníkov a ďalšou uvoľnenie vatikánskeho hotela a jeho kontrola, či tam nie je umiestnené odpočúvacie zariadenie, ktoré by sledovalo tajné rozhovory kardinálov, napísala agentúra Associated Press.
Uviedla, že kardinálov vítali ráno pri príchode do Vatikánu ako rockové hviezdy. Televízne štáby obklopili kardinálov a ich sprievodcov, ktorí im v dave uvoľňovali cestu.
Dekan kolégia kardinálov, Angelo Sodano, povedal, že o dátume konkláve rozhodnú, keď do Ríma dorazia všetci kardináli, je preto možné, že to nebude už dnes. Ďalším bodom ich programu je podľa agentúry Associated Press pápežova rezignácia a jej dopady na budúceho pápeža.
Od roku 1059 majú výhradné právo voliť pápeža kardináli. Toto právo je od roku 1970 podmienené vekom – kardináli, ktorí dovŕšili vek 80 rokov, strácajú právo voľby. Pápež Benedikt XVI. v roku 2007 zmenil pravidlá voľby nového pápeža, pričom sa vrátil k tradičnému systému, na základe ktorého nového pontifika v rámci hlasovania musia podporiť najmenej dve tretiny kardinálov.
Očakáva sa, že rozhodnutie o novom pápežovi padne po začatí konkláve rýchlo. Benedikt XVI. bol zvolený po dvoch dňoch voľby a konkláve, z ktorého vzišiel Ján Pavol II., trvalo tri dni. Podľa kuloárnych informácií by Vatikán uvítal zvolenie Benediktovho nástupcu do polovice marca, aby sa mohol nový pápež zúčastniť na slávení najvýznamnejšieho sviatku katolíckej cirkvi - Veľkej noci.
 

Vyberte región